Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura ry Finfar etsii vuoden parasta spekulatiiviseen fiktioon keskittyvää pro gradu -työtä. Kisaan voivat osallistua aihetta tutkivat, suomalaisessa yliopistossa vuonna 2017 hyväksytyt työt.

Lähetetyt gradut arvioi alan tutkijoista koostuva raati, joka kiinnittää huomiota analyysin tarkkuuteen, spefin kontekstin ja teorioiden tuntemukseen ja käsittelyyn, työn kytkeytymiseen oppiaineensa keskeisiin tutkimuskysymyksiin ja kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin konteksteihin sekä tutkimusotteen rohkeuteen ja kekseliäisyyteen. Ehdotuksia saa lähettää 30.1.2018 saakka ja voittajatyö julkistetaan Finnconissa kesällä 2018. Voittajalle on luvassa 200 euron rahapalkinto.

Tarkemmat tiedot kilpailusta Finfarin sivuilla.

Kuva: Pasi Karppanen

Syksyn pimentyessä on hyvä virittäytyä seuraavaan kesään. Finncon voi auttaa tuomaan konkretiaa kuvitelmiin, sillä conin tilat ovat nyt varmistuneet. Con tulee palaamaan viidentoista vuoden tauon jälkeen Turun Yliopistonmäelle, jossa tapahtumalla on käytössään tiloja kaikkiaan kolmesta, toisiinsa kytkeytyneestä rakennuksesta: Naturasta, Agorasta (entiset Luonnontieteidentalot I ja II) sekä Quantumista.

Tapahtuman käytössä on lukuisia, parhaimmillaan vastaremontoituja luentosaleja ja myös vehreää ulkotilaa hengailuun riittää. Opiskelijaravintola Galilei palvelee Agoran päädyssä, ja lisäksi kävelyetäisyydellä Hämeenkadulla on useampi pikkukauppa.

Conitea on käynyt tutustumassa tiloihin. Pasi Karppanen conin puheenjohtajistosta ja tiedottaja Johanna Junnila Agoran aulassa.
Kuva: Juhani Mönkkönen

Yliopistonmäki on noin 1,5 kilometrin päässä Kauppatorista, Tuomiokirkon ja Turun yliopistollisen keskussairaalan välissä. Kupittaan rautatieasemalle ja linja-autoasemalle on matkaa noin kilometri ja päärautatieasemalle kolme.

Helsingin Science Fiction Seura on jakanut vuoden 2017 Tähtivaeltaja-palkinnon Finncon 2018:n kunniavieraalle Lauren Beukesille hänen romaanistaan Zoo City – Eläinten valtakunta (Zoo City, 2010). Suomeksi kirja ilmestyi Aula & Con julkaisemana viime vuonna.

Zoo City on etsivätarinaa ja yhteiskuntakritiikkiä vaihtoehtoisessa Johannesburgissa. Teos käsittelee niin muukalaisvihaa, kaupallistumista kuin yhteiskunnan polarisaatiota ansiokkaasti todellisuutta ja fiktiota yhteen nivoen. Kirjan kantavana ideana on henkieläimet, jossa osalle ihmisistä on eri tapahtumien seurauksena päätynyt eläinkumppani. Tämän kautta käsitellään syvempiä teemoja esimerkiksi yhteiskunnan kerrostumisesta, sovituksesta, sopeutumisesta ja konflikteista.

Raati kuvaa kirjaa vahvaksi ja omintakeiseksi ja on vaikuttunut sen särmikkäistä, monipuolisista henkilöhahmoista ja elävästä miljööstä. Myös kirjan suomennos, joka on Tytti Viinikaisen käsialaa, kerää raadilta kiitosta säilyttäessään raadin mukaan taidokkaasti alkuperäisteoksen vimman ja vauhdin.

Tähtivaeltajapalkinto on Helsingin Science Fiction Seuran vuosittain jakama palkinto parhaalle edellisenä vuonna ilmestyneelle, suomenkieliselle tieteiskirjalle. Palkinnon saajan valitsee asiantuntijaraati, johon tänä vuonna kuuluvat kriitikko Hannu Blommila, Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kriitikko Antti Oikarinen.

Ylpeä ja ilahtunut conitea onnittelee kirjailijaa, kääntäjää ja kustantajaa.

Lisätietoa:

  • Lauren Beukesin oma sivu
  • Tähtivaeltaja-blogi
  • Partial Recall -blogi