Huom! Ohjelma päivittyy tapahtuman lähestyessä ja muutokset ovat mahdollisia. Käytä aina viimeisintä verkossa olevaa versiota. Viimeisin päivitys ohjelmaan tehty 12.7.
Ohjelmakuvauksista on saatavilla myös mobiiliversio. Tehty Eemeli Aron KonOppaalla.
Ohjelmakartta pdf-muodossa
Ohjelma ja kuvaukset Kompassi-järjestelmässä.
Muista myös Finnconin kirjoittajaperjantai ja akateeminen ohjelma.
Lauantai | Lördag | Saturday
10.15-11:00
Avajaiset / Opening ceremonies
(IX-X, Natura)
11.00-11.45
Lauren Beukes Guest of Honour Speech
(IX-X, Natura)
Johdatus kiinalaiseen scifiin
(XVII, Quantum)
Kiinalainen scifi on noussut viime vuosina maailmankartalle, mutta miten scifistä tuli kiinalaista? Ja millaisia puolia siitä paljastuu, jos sitä tarkastellaan esimerkiksi Kiinan kirjallisuushistorian ja yhteiskunnan kontekstissa? Esitelmän pitää Eero Suoranta.
Allsång i rymden
(XXII, Agora)
Vår svenska gäst Karl-Johan Norén leder in oss i den fantastiska filksångens värld.
Doctor Who Undressed
(XXI, Agora)
Essential fashion tips for any time traveller. Two opinionated, interdimensional fashion critics analyse and debate the trends of the future, and the past. Kristoffer Lawson and Mari-Pilvi Junikka.
Fantastinen matkaopas
(XX, Agora)
Pandimensionaalisen matkatoimiston agentti ja opas Ismo Nuoli haastattelee paneelissa kirjailijoita, jotka larppaavat kirjojensa hahmoja ja mainostavat omia maailmojaan. Shimo Suntila (pj.), Magdalena Hai, Sini Helminen ja Liliana Lento.
Buffy 20 vuotta -paneeli
(XV, Natura)
Buffy Vampyyrintappajan ensijulkaisusta tuli viime vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Sarja oli ensimmäisiä, joissa nuori nainen oli fyysinen toimintasankari omilla ansioillaan. Millä tavalla sarja on vaikuttanut faneihin ja kirjoittajiin? Vampyyrintappajan merkityksestä keskustelevat Vesa Sisättö (pj.), Hanna Morre Matilainen, Anni Nupponen ja Olli Lönnberg.
12.00-12:45
Iron Sky: Renaten tarina ja The Coming Race
(IX, Natura)
Mitä kuuluu Suomen tunnetuimmalle scifikomedialle? Maistiaisia kuunatsien maailmaa avaavasta romaanista ”Renaten tarina” ja Iron Sky -elokuvan jatko-osasta The Coming Race tarjoavat Johanna Sinisalo ja Jarmo Puskala.
Maria Turtschaninoffin kyselytunti / frågestund / Q&A
(X, Natura)
Maria Turtschaninoffin kolmekielinen kyselytunti, haastattelijana Ben Roimola. Trespråkig frågestund med Maria Turtschaninoff, som frågevärd fungerar Ben Roimola. Maria Turtschaninoff Q&A, host Ben Roimola. The questions will be answered in Finnish, Swedish or English.
Namedroppauspaneeli
(XI, Natura)
Mitä uutta ja kuumaa englanninkielistä science fictionia ja fantasiaa kaikkien pitäisi juuri nyt lukea? Lukuvinkkejä Jukka Särkijärven vetämässä paneelissa antavat Nina Niskanen, Marianna Leikomaa ja Leila Paananen.
Sarjakuvavinkkausta scifisteille ja spefisteille
(XVII, Quantum)
Mitä nykysarjakuvaa kannattaa lukea juuri nyt ja mitä vältellä? Luennoitsijana Sippo Mentunen.
Nescitus – Dystopia tuntemattoman kauhusta (kuunnelma)
(XXII, Agora)
S.A. Hakkaraisen Nescitus on dystopia maailmasta, jossa on olemassa vain yksi Kaupunki. Esityksessä kuullaan kirjan prologi äänikirjaversiona.
A Mythological Map of Russia
(XXI, Agora)
Where do Russian Deities and Spirits live? Aleksandr Ilikbaev takes us on a journey to Russia that existed for more than thousand years. Nowadays it can be found only in fairy-tales. It’s the land of gods, spirits and fantastic beasts.
Pimeä Galaksi -julkkaripaneeli
(XX, Agora)
Aiempien polvien Tähtien sota -fanit lähestyvät rakasta saagaa oman fanihistoriansa kautta ja pohtivat ehkä myös mikä ennen oli toisin kuin nyt. Master Pin-Ya (pj.) Senaattori Darth Sarin, Senaattori Shi Mothma ja Senaattori Yanna.
Perry Rhodan, miehemme maailmankaikkeudessa
(XIV, Natura)
Avaruustutkimusjoukkojen pääastronautti Perry Rhodan on seikkaillut yli 3000 numerossa, joita on myyty kaksi miljardia kappaletta. Suomeen maapallon suosituin avaruusjännäri saapui vuonna 1975 vain 16 numeron ajaksi. Mitä kummaa löytyy suomalaisista Perry Rhodaneista? Vesa Kataisto (pj.) Marko Kivelä, Vesa Sisättö ja Tuomas Colliander.
Visuaalinen kirjoittaminen
(XV, Natura)
Visuaalinen kirjoittaminen ja visuaaliset inspiraation lähteet spefissä. Magdalena Hai (pj.) Mixu Lauronen, J.S. Meresmaa ja Anni Nupponen
13.00-13.45
Suuri Suomi-scifi keskustelu
(IX, Natura)
Moderni suomalainen tieteis- ja fantasiakirjallisuus sai alkunsa 1980- ja 1990-lukujen genrelehdissä. Tänä päivänä kotimaisia alan kirjoja julkaistaan jo kymmenittäin vuodessa ja useat suomalaiset kirjailijat ovat tehneet kansainvälisen läpimurtonsa. Kuinka tähän on tultu ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Toni Jerrman (pj.), Anne Leinonen, J.S. Meresmaa ja Johanna Sinisalo.
Riverside Castle -nörttikuoro
(X, Natura)
Turun nörtein naiskuoro Riverside Castle esittää musiikkia avaruudesta, maailmanlopusta ja aikamatkailusta. Kuoronjohtajana toimii Salla Juntunen.
Fantastikboktips
(XI, Natura)
Panelen prisar verk de brinner för, som inte nödvändigtvis är böcker. Kennet Lindholm (moderator), Johan Jönsson och Tommy Persson.
Professor Robot
(XVII, Quantum)
Education is big business, and big business means automation. Can AI and automation ever be a complete substitute for human teaching? And what might be lost as university and school move online? A lecture by Edmund Schluessel, Ella Peltonen and Mikko Rauhala.
SF and Fantasy in Musical Theater
(XXII, Agora)
How do science fiction, fantasy and horror translate into musicals? Hamilton’s been all the rage recently, but surely there are other examples of SF musical theater as well? A presentation by Marianna Leikomaa, Sari Polvinen, and NiTessine.
Deadpool panee paremmaksi
(XXI, Agora)
Kuka se on, mistä se tuli ja miksi se on mainio? Keskivakavan katsauksen kauden kovimpaan supersankariin tarjoavat Saija Aro ja Pauliina Putkonen. K-16.
Stepanin koodeksin tuhannet kasvot
(XX, Agora)
Stepanin koodeksi, tuo Suomen oma Cthulhu-mythos, on kasvanut jo neljänteen antologiaan. Mitkä ovat jaettujen tarustojen uhat ja mahdollisuudet? Mihin kirotun kirjan kuvasto taipuu; miten välttää ennalta-arvattavuus? Artemis Kelosaari (pj.), Boris Hurtta, Samuli Antila, Markus Harju, Henna Sinisalo.
Elääkö kirjoittamisella?
(XIV, Natura)
Millaisista puroista kirjailijan elanto koostuu? Työstään ovat kertomassa Maria Turtschaninoff, Jani Saxell, Helena Waris ja J. Pekka Mäkelä. Kassakoneen käyttäjänä toimii Saara Henriksson.
Kauhun maantiede
(XV, Natura)
Metsät, rauniot, kartanot ja hotellit. Miten kirjailijat valitsevat teostensa kauhun miljööt? Kauhun maantieteestä ovat keskustelemassa Tiina Hautala (pj.), Ilkka Auer, Marko Hautala ja Jaana Ala-Huissi.
14.00-14.45
Lauren Beukes Q&A
(X, Natura)
Lauren Beukes Q&A hosted by Johan Jönsson.
Ajan hermolla: uudet kotimaiset nuortensarjat starttaavat
(XI, Natura)
Kevään 2018 uunituoreet esikoiset esittelevät niin peli-, fantasia- kuin dystopiamaailmojakin. Tule kuulemaan ensivaikutelmat sarjoista, joiden jatko-osat ovat tulevina vuosina kuumaa kamaa! Katri Alatalo, Anniina Mikama, Inna Airola, Anders Vacklin, Nonna Wasiljeff ja Aki Parhamaa.
Minne menet, genre?
(XVII, Quantum)
Mikä on sf/f-genren nykytila ja mihin se on kenties menossa? Mitkä ovat isot trendit, mita annettavaa lajilla on nykymaailmalle? Miten se on reagoinut siihen? Jyrki Korpua (pj.), Sara Norja, Sarianna Silvonen, Ella Peltonen ja Merja Polvinen.
A Musical History of Swedish Fandom
(XXII, Agora)
A short overview of the trends and development of Swedish fandom, from the 1950s to today, illustrated through its music. Talk in English, music in Swedish and English. A lecture by Karl-Johan Norén
Jos MCU ja DCEU tappelis niin kumpi voittais?
(XXI, Agora)
DC:n ja Marvelin supersankarit ovat siirtyneet viimeisen 15 vuoden aikana menestyksekkäästi niin valkokankaalle kuin televisioonkin. Missä lopputulokset ovat onnistuneet, missä eivät? Pasi Karppanen (pj.) Vesa Heino, Herkko Laukkanen, Marianna Leikomaa ja Nina Niskanen.
Kevyt Metalli -julkkaripaneeli
(XX, Agora)
Fantasiapainotteisesta Kevyt metalli -sarjakuvajulkaisusta ovat kertomassa Vesa Vitikainen, Veli Loponen ja Tuomas Myllylä.
Kirja tulee kirjan luo
(XIV, Natura)
Toiset keräävät kirjoja, toisille niitä vain kertyy. Miten kokoelma saadaan nousemaan useisiin tuhansiin? Mistä uuden kollektöörin kannattaa aloittaa, ja kuinka huikeita ovat panelistien parhaimmat kaappaukset? Shimo Suntila (p.), Jukka Särkijärvi, Sari Polvinen ja Boris Hurtta.
Koulukiusaaminen fantasiakirjallisuudessa
(XV, Natura)
Narnia, Harry Potter, Tarina vailla loppua… Fantasiakirjallisuus on täynnä tarinoita niistä, jotka ovat joutuneet kiusatuiksi erilaisuutensa takia. Onko edes fantasialla ratkaisuja tämän maailman kiusaamisongelmaan ja mitä aiheesta kirjoitetaan nyt? Sini Helminen (pj.), Hanna van der Steen ja Hanne Martelius.
Kohtaamisia Buffy- ja Xenaversumeissa -paneeli
(Miittitila, Natura)
Suomessa toimii tv-sarjojen faniryhmiä. Paneelissa keskustellaan fandomien yhteisöllisyydestä, sen rakentumisesta, ylläpidosta, hiipumisesta ja tulevaisuudesta. Paneelin jälkeen voi jäädä keskustelemaan aiheesta. Esimerkkitapauksina Xena-fanit ja Buffy-fanit. Kaarina Nikunen, Minja Blom, Pauli Huuhka, Saara Kallio, Mari Säisä.
15.00-15.45
Kirjavinkkausta lapsille ja nuorille
(XI, Natura)
Kirjastolaiset vinkkaavat tämän hetken kuuminta lasten ja nuortenkirjallisuutta! Kohderyhmä ala- ja yläkoululaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet. Pia Göös ja Sini Helminen.
Stjärnfararen Bjarne Ismark
(XVII, Quantum)
En diskussion med den finlandssvenske science fiction-författaren Bjarne Ismark om hans Stjärnfarar-romansvit. De två första böckerna i serien är ”Grottmänniskan blir stjärnfarare” (2016) och ”Stjärnfararna blir bosättare” (2017). Ben Roimola och Bjarne Ismark.
Avaruussodankäynti – Definitiivinen Versio
(XXI, Agora)
Antti Erosen Avaruussodankäynti-luento palaa nyt kaksituntisena, definitiivisenä versiona. Uusittu kattaus sisältää kaiken, mitä olet koskaan halunnut tietää realistisen avaruussodankäynnin kuvaamisesta fiktiossa.
Aikamatkaajan Espoo -julkistuspaneeli
(XX, Agora)
Aikamatkailijan Espoo -teos vie lukijansa aikamatkalle halki Suomen toiseksi suurimman kaupungin menneisyyden ja tulevaisuuden. Tekijät kertovat teoksen synnystä ja antavat matkavinkkejä aikalomakautta varten. Marjut Katajala (pj.), Jussi Katajala, Tarja Sipiläinen ja Shimo Suntila.
Kissat ja kirjailijat
(XIV, Natura)
Kissat ovat innoittaneet useita kirjailijoita. Mikä kissoissa kiehtoo ja miksi niin moni kirjailija lumoutuu juuri kissaeläimistä? Anni Nupponen (pj.), Anu Korpinen ja Artemis Kelosaari.
Urbaani fantasia
(XV, Natura)
Urbaani fantasia voi sijoittua sekä historiallisiin että tulevaisuuden ympäristöihin. Mielikuvituksen rajoja koettelevissa kaupungeissa elävät niin ihmiset kuin maagiset olennotkin. Saara Henriksson (pj.), Samuli Antila ja Mia Myllymäki.
16.00-16.45
Naamiaiset / Masquerade
(IX-X, Natura)
Coniin saapuneet spefihahmot esittäytyvät. Kunniavieraat tuomaroivat leikkimielisen pukukisan, jonka palkinnot jaetaan tapahtuman iltabileissä. Isäntänä toimii Jukka Särkijärvi ja tuomareina Lauren Beukes, Maria Turtschaninoff sekä Merja Polvinen.
Kirjavinkkausta aikuisille
(XI, Natura)
Kirjavinkkareiden parhaat lukuvinkit nuorille aikuisille ja vähän vanhemmillekin. Jos luettavien kirjojen pinosi on alkanut uhkaavasti vajeta, täältä saat ensiapua! Matti Eskola, Tiina Lundenius, Kim Tiala, Pia Göös.
Tapahtuman järjestäminen kirjastossa: Tapaus Kibecon
(XVII, Quantum)
Kibecon-aktiivit ja kirjastolaiset kertovat tapahtumatuotannosta, kirjastosta ja erityisesti fanitapahtumien järjestämisestä kirjastossa. Lorena ”lontsi” Echkart ja Muru ”Mruun” Vähänikkilä.
Tosi tarina – En sann historia
(XXII, Agora)
Lukianos’ berättelse från antiken som tvåspråkig, bisarr teater. Antiikin Lukianoksen tarina kaksikielisenä ja bisarrina teatterina. Esiintymässä Vilgot Strömsholm, Karl-Johan Norén, Johan Anglemark, Kennet Lindholm, Jan Karell ja Hulda Norén.
Tuoretta verta – paneeli kauhun kirjoittajalle
(XX, Agora)
Uunituoreen kauhukirjoittamisen oppaan toimittajat ja kirjoittajat pohtivat kauhun kirjoittamista ja kauhuoppaan syntyprosessia. Miten hyvää kauhua kirjoitetaan? Mikä innosti kokoamaan kirjoittamisoppaan kauhun kirjoittajille? Sara Palermo, Pyry Palermo (pj.) Marko Hautala, Mia Myllymäki, Boris Hurtta ja Artemis Kelosaari.
Kirjoituskissan käyttö
(XIV, Natura)
Mikä on kirjoituskissa ja mihin sitä käytetään? Esitelmä kirjoituskissan hankkimisesta, käyttämisestä ja hyödyistä. Runsaasti kuvamateriaalia. Esitelmän pitää kirjailija Anni Nupponen, jolla on pitkä kokemus kirjoituskissan käytöstä.
Mikä ihmeen YA?
(XV, Natura)
Young Adult -kirjallisuus on ollut jo pitkään kovaa valuuttaa ulkomailla ja on nyt vakiinnuttamassa asemaansa myös suomalaisessa spefissä. Mutta missä kulkevat YA:n rajat? Onko YA genre vai ikäluokitus? Keitä ovat YA:n lukijat? Katri Alatalo (pj.), Sini Helminen, J.S. Meresmaa ja Magdalena Hai.
Sunnuntai | Söndag | Sunday
11.00-11.45
Guest of Honour Speech: Maria Turtschaninoff
(IX-X, Natura)
EC sci-fi comics
(XI, Natura)
EC sci-fi comics ponders on the sociological situation of USA during the 1940s and 1950s, through the first attempt to combine graphic stories with social criticism via sci-fi stories. Lecture by journalist Eduardo Serradilla Sanchis.
AI: When fiction meets reality
(XVII, Quantum)
What’s the relationship of the AI fiction and reality today? A lecture by Ella Peltonen.
Eeppistä suomalaista fantasiaa, kiitos
(XXII, Agora)
Eeppisen fantasian taitajat keskustelevat kotimaisen eeppisen fantasian tarjonnasta ja sen mahdollisista haasteista ja muutoksista. Entä miltä näyttää eeppisen fantasian tulevaisuus? J.S. Meresmaa (pj.), Katri Alatalo ja Ilkka Auer.
Dostojevskin fantastiset kertomukset
(XXI, Agora)
Esitelmä käsittelee venäläisen Fjodor Dostojevskin viittä spefinovellia ja fantastista pienoisromaania Kaksoisolento (1846). Esitellään lyhyesti tekstien aiheet sekä niiden merkitys kirjailijan muun tuotannon kannalta. Loppuun varataan aikaa yleiselle keskustelulle. Esitelmän pitää ja keskustelun juontaa Jari Olavi Hiltunen, ulvilalainen lehtori ja kirjallisuuskriitikko.
Tähtifantasia-palkinnonjako ja varjoraati
(XX, Agora)
Palkinto myönnetään vuoden parhaalle käännösfantasiakirjalle. Arvovaltainen varjoraati arvioi viiden kärjen ja keskustelee teoksista. Lopuksi julkistetaan voittaja, joka on varjoraadin mielestä tietenkin väärä. Marianna Leikomaa (pj.). Marko Kivelä, Sini Neuvonen, Shimo Suntila.
Suklaata, suomuja ja mikrolonkeroita
(XIV, Natura)
Erotiikan kirjoittamisesta ja merkityksessä spefissä keskustelevat kirjailijat Anne Leinonen (pj.), Hanna Morre Matilainen, Magdalena Hai ja Carita Forsgren.
Hyvän ja pahan yhteiskunta
(XV, Natura)
Spekulatiivinen fiktio ei ole pelkkää klassisen hyvän ja pahan välisen taistelun kuvaamista, vaan sen avulla voi käsitellä arkoja ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Millaista on hyvän ja pahan välinen suhteellisuus? Samuli Antila (pj.), Mia Myllymäki, Christine Thorel ja Taru Luojola.
12.00-12.45
Fandom Life Otherworldly Encounters
(IX, Natura)
Fandom Life Otherworldly Encounters, is a musical sci-fi/fantasy act by a Cthulified S’punk. Features sound/music by Bill Pacer, LaDonna Allison, Dreaming Shadows, Ray Ransom, Eija Niiranen, Becca Parker and Jouni Niiranen.
What to watch 2018
(X, Natura)
Our self-appointed experts are back again to give you The Truth (aka their opinions) on new science fiction and fantasy series from the 2017–2018 television season. Mikko Seppänen and Elisa Wiik.
Ennen Black Pantheria ja Get Outia
(XI, Natura)
Afroamerikkalaisen supersankari- ja kauhuelokuvien historia Blaculasta Bladeen. Luvassa Petri Hiltusen kattava katsaus mustan elokuvan historiaan, trailereiden ja julisteiden tukemana.
Gravitational wave astronomy
(XVII, Quantum)
Three years of gravitational astronomy: LIGO is Earth’s first gravitational wave telescope. What has gravitational astronomy taught us so far and what’s coming in the future? A lecture by Edmund Schluessel.
Fantastisk podd
(XXII, Natura)
Författarpanelen spelar in podcasten Fantastisk podd inför publik. Maria Turtschaninoff, Mia Franck, Hannele Mikaela Taivassalo och Jenny Wiik.
Miksi haluamme pelätä?
(XXI, Agora)
Johanna Sinisalo ja Marko Hautala keskustelevat KauhuConin kunniavieraspuheen tunnelmissa miksi hakeudumme vapaaehtoisesti kauhistavien fiktioiden äärelle. Haastattelijana Jani Saxell.
Atorox-, Nova- ja Vuoden spefigradu -palkintojen jako
(XX, Agora)
Atorox-palkinto myönnetään vuoden parhaalle tieteis- tai fantasianovellille. Samassa yhteydessä jaetaan Nova-kirjoituskilpailun palkinnot sekä Finfar ry:n vuoden parhaalle spefigradulle myöntämä palkinto. Anna Mattila, Taru Hyvönen ja Kaisa Kortekallio.
”En ole ihminen”
(XIV, Natura)
Kuinka uskaltautua sujahtamaan vierasta lajia edustavan päähenkilön mieleen? Kirjailijat keskustelevat, miksi kannattaa valita muu kuin ihminen päähenkilöksi. Matti Järvinen (pj.), Liliana Lento, Laura Luotola, Mixu Lauronen, Terhi Tarkiainen.
Seksi, kuolema ja Peter Pan
(XV, Natura)
Ikuisen pojan hämärä alkuperä. Peter Panista luennoi Sini Helminen.
13.00-13.45
First contact with local life
(IX, Natura)
In speculative fiction a distant village or forlorn city block may seem as exotic as life on Mars. How do writers mix the global tropes and local topics? Do aliens speak in dialect? Markku Soikkeli, Jenny Kangasvuo, Tero Aalto, Marko Hautala, and Lauren Beukes.
Aikamatkustus sarjakuvassa eilen, tänään ja huomenna
(XI, Natura)
Miten aikamatkustusta on käytetty sarjakuvain sivuilla niin meillä kuin muualla? Ei-lineaarisen ja epäkronologisen esityksen pitää Sippo Mentunen.
Wuxia – historian ja fantasian rajalla
(XVII, Quantum)
Sankarillisista taistelulajien mestareista kertovien wuxia-tarinoiden juuret ovat syvällä Kiinan historiassa ja kansanperinteessä. Eero Suorannan esitelmässä tarkastellaan genren kehitystä sekä sen suhdetta historiaan, realismiin ja fantasiaan.
Kino Finncon esittää
(XXII, Agora)
Mukana kotimaiset lyhytelokuvat The Defiler (K-18) (24 min.), Fandom Squad (1 h 17 min.) ja End Unsung 1 & 4 (25 min.). Myös tekijät ovat paikalla kertomassa elokuvistaan. Huom! Osa elokuvista on K-18. Rolf Lindblom, Artturi Rosten ja Johanna Salminen.
Hugo Panel
(XXI, Agora)
The panelists talk about this year’s Hugo finalists: what’s good, what’s bad and what’s ugly. Have the recent changes in the Hugo nominating process had an impact on what makes it to the final list? Sini Neuvonen, Marianna Leikomaa, Tommy Persson and Jukka Särkijärvi.
Kuuluisuuden kirot
(XX, Agora)
Monet meistä tavoittelevat mainetta ja kunniaa, mutta kuuluisuudella on kääntöpuolensakin. Vinkkejä aloitteleville julkimoille, miten mediahuomioon kannattaa suhtautua. Mirka Ulanto (pj.), Johanna Sinisalo, Tuuli Hypén, Magdalena Hai ja J. Pekka Mäkelä.
Myyttien moninainen käyttö
(XIV, Natura)
Myytit ovat läsnä arjessa ja kirjallisuudessa. Perinteiset sadut, tarinat ja myytit kiertävät uusiin tarinoihin ja genreihin. Miten perinteinen ja moderni kohtaavat, ja mikä on moderniteetin myytti? Mixu Lauronen (pj.), Carita Forsgren, Christine Thorel ja Sami Hakkarainen.
20 vuotta myöhemmin
(XV, Natura)
Miten aikuinen Harry Potter -fani katsoo kirjasarjaa nyt, kun viimeisen virallisen kirjan viimeinen luku on jo menneisyyttä ja seuraava sukupolvi kuluttaa koulunpenkkejä? Millainen kaveri kirjat olivat matkalla aikuisuuteen? Sini Helminen (pj.), Hanna Morre Matilainen, Anna Mattila ja Olli Lönnberg.
14.00-14.45
Traileripuisto
(IX, Natura)
Arvovaltainen raati repii riemastuttavasti riekaleiksi tulevien genre-elokuvien trailereita. Diggaa zärppänä tai et ole aito avaruuskalmari! Toni Jerrman (pj.), Petri Hiltunen, Vesa Sisättö ja Taimi Tietäväinen.
A beginner’s guide to story submissions in international SFF
(XVII, Quantum)
Do you write in English? Here’s a guide to how to get started with sending stories and poems to international SFF magazines and anthologies, from cover letters and standard manuscript format to dealing with rejection. A lecture by Sara Norja.
Mitä ulostulotarinoiden jälkeen?
(X, Natura)
Mitä muita queer-tarinoita voisi kertoa, ja miten spekulatiivinen fiktio voisi olla mukana niiden kertomisessa? Olli Lönnberg (pj.), Jenny Kangasvuo, Nina Niskanen, Tero Aalto ja Liliana Lento.
Suosittelemme scifiklassikoita
(XI, Natura)
Panelistit kertovat suosikeistaan vanhemmista scifi-klassikoista, miksi suosittelevat niitä genrestä vasta kiinnostuneille ja mitä inspiraatiota niistä voi olla nykylukijalle ja -kirjoittajalle. Lucilla Lin (pj.), Mixu Lauronen, Jani Saxell, Jussi Katajala ja Shimo Suntila.
Pienkustantaja on uusi musta
(XX, Agora)
Miksi spefikustantamoja on ilmestynyt kuin sieniä sateella? Pienkustantajien edustajat keskustelevat siitä, kannattaako spefin kustantaminen ja missä on heidän markkinarakonsa. Matti Järvinen (pj.), Erkka Leppänen, Juri Nummelin ja Taru Luojola.
Kirjailijaelämän ilot ja surut
(XIV, Natura)
Kirjaililijaelämän ilot ja surut. Mitä yllätyksiä ura on mukanaan tuonut, mitä ei olisi voinut etukäteen arvata, ja mitä olisi ehkä halunnut tietää etukäteen. Tiina Raevaara (pj.), Marko Hautala, Anu Holopainen ja J.S. Meresmaa.
Noitia, noitia!
(XV, Natura)
Noidat ovat aina ajankohtaisia! Kirjallisuuden ja elokuvien klassikkonoitia sekä kirjailijoiden omia luomuksia esittelevät Magdalena Hai ja Anne Leinonen.
15.00-15.45
Left Hand of Darkness, and beyond
(IX, Natura)
How have the themes of gender and sexuality and their relation to language been dealt with in science fiction and fantasy? A panel by Tero Aalto, Kelvin Jackson, Aleksandr Ilikbaev, Sara Norja, and Lauren Beukes.
Superheroes at work
(X, Natura)
Saving the world by night but working 9 to 5 during the day, waiting for the weekend to relax. A not very serious look at the civilian life and wild weekends of secret superheroes. K-16. A Presentation by Saija Aro.
Edgar Rice Burroughs and John Carter
(XVII, Quantum)
Edgar Rice Burroughs’ legacy in John Carter is a lecture highlighting the importance the American author’s creation had in building what we now know as contemporary pop culture. Lecture by author Eduardo Serradilla Sanchis.
Scifin uudet tuulet, osa 2
(XXI, Agora)
Kumpi on parempi: Avaruuden pirut vai Invaders from Mars? Panelistit jatkavat nostalgisia muisteloitaan tällä kertaa 1970- ja 1980-luvun tv:n scifitarjonnan parissa. Löytyykö mitään mikä kannattaisi katsoa uudestaan? Veikko Laeslehto (pj.), Petri Hiltunen ja Vesa Sisättö.
Pakanuus ennen, nyt ja…
(XI, Natura)
Sarjakuvantekijät keskustelevat kristinuskon ja pakanuuden kohtaamisista spekulatiivisen sarjakuvafiktion sivuilla. Rivipahiksia vai jaloja villejä? Miten pakanat esitetään sarjakuvafiktiossa, entä valtauskonto? Vesa Vitikainen, Tuomas Myllylä, Sippo Mentunen ja Juhani Gradistanac.
Keidän ääni kuuluu, kenellä on valta?
(XIV, Natura)
Kirjailijoiden ajatuksia vähemmistöön kuuluvien henkilöhahmojen kirjoittamisesta. J.S. Meresmaa (pj.), Magdalena Hai ja Taru Luojola.
Alastair Reynoldsia kritiikittömästi?
(XV, Natura)
Jos Reynolds on ainoa kirjailija, jota kannattaa lukea, olet oikeassa paikassa, samoin jos olet asiasta eri mieltä. Espoolainen hard-scifi-fani ja kirjavinkkari Pia Göös kertoo lukukokemuksistaan. Ajatukset kirjailijan tuotannosta ovat tervetulleita.
16.00-16.45
Future Women
(IX-X, Natura)
How do we want women depicted in future SF/F? What pitfalls are best avoided? A closing panel by Lauren Beukes, Maria Turtschaninoff, and Merja Polvinen.
16.45-17.00
Päättäjäiset / Closing ceremonies
(IX-X, Natura)
Miitit, työpajat | Meet-ups, workshops
Speed friending
(Miittitila, Natura)
La 11.00-11.45
Tulitko coniin yksin tai kaipaatko muuten vain uusia tuttavuuksia? Tässä tilaisuudessa pääset tutustumaan muihin conikävijöihin ohjatussa, mutta rennossa ympäristössä. Vetäjänä toimii Elina Vähä-Mäkilä.
Pelihuone
(Galilein kabinetti, Agora)
La 11.00-17.00
Su 11.00-17.00
Tänä vuonna Finnconissa on Agoran puolelta löytyvä pelihuone, jossa on mahdollista pelata niin konsoli kuin lautapelejäkin. Pelihuoneen järjestävät Academic Nintendo Club ry. (ANC) ja Turun yliopiston rooli- ja strategiapeliseura Tyrmä ry.
ANC ry. järjestää pelihuoneessa myös virallisen NES:in Tetriksen SM-kisojen karsintaturnauksen. Voittajalle on luvassa pääsylippu Helsingin messukeskuksessa järjestettävään Assembly Summeriin 4. elokuuta.
Voittajalle on luvassa ilmainen la-su pääsylippu Helsingin messukeskuksessa järjestettävään Assembly Summeriin 4.8. missä SM-turnausten finaali järjestetään. Karsintaturnaus on ilmainen ja vapaa kaikille kiinnostuneille.
https://www.assembly.org/summer18
Sarjispaja kaikenikäisille
(XVIII, Quantum)
La 11.00-14.45
Su 11.00-13.45
Turun Sarjakuvakerho tarjoaa conikävijälle mahdollisuuden hengähtää ja ilmaista itseään hulinan keskellä. Suunnittele oma supersankari, askartele tipsimonsteri tai prässää oma pinssi! Pajan järjestää Turun Sarjakuvakerho ry.
Introduction to Klingon
(Seminaari 314, Quantum)
La 11.00-12.45
Learn the basics of Klingon, the very real language of the iconic Star Trek race. We will start with pronunciation and a bit of history, then move on to useful phrases and grammar. Qapla’! The workshop is held by Kelvin Jackson, a certified second-level (ghojwI’) speaker of Klingon.
Vaihtoehtoisten todellisuuksien kielet
(Seminaari 314, Quantum)
La 13.00-14.45
Työpaja kirjoittajille, jotka tahtovat keskustella kielihistorioitsijan kanssa esim. fantasiamaailmansa paikkojen ja henkilöiden nimistä, kysyä paikassa P aikakaudella A puhutuista kielistä tai pohtia, millaisia kieliä puhuisimme, jos historia olisi kulkenut toisin.
Star Wars -miitti
(Miittitila, Natura)
La 13.00-13.45
Kaikille Star Warsin ystäville avoin vapaamuotoinen turinatilaisuus. Tervetuloa! Miitin vetäjänä toimii Pinja Tawast.
Once more with hearts on fire: Buffy ja Xena -miitti
(Miittitila, Natura)
La 15.00-15.45
Fanitatko Xenaa tai Buffya tai kenties molempia? Tule tapaamaan kaltaisiasi näiden tv-sarjojen yhteismiittiin! Mahdollisuus pidellä aitoa chakramia ja kuvauttaa itsensä pahvi-Xenan kanssa! Miitin vetäjänä toimii Saara Kallio.
Miten TARDIS tehdään: kysymyksiä ja vastauksia
(Seminaari 314, Quantum)
La 15.00-15.45
Onko TARDIS takapihalla kaikki mitä haluat ensi jouluksi? Tule keskustelemaan kaksi TARDISta rakentaneen Tuomas Collianderin kanssa ja kysymään häneltä mieltäsi painavia käytännön kysymyksiä aiheesta.
Tolkien-miitti
(Miittitila, Natura)
La 16.00-16.45
Tapaa Tolkien-faneja! Näe lyhyt esittely Oxfordin Bodleian Libraryn Tolkien-suurnäyttelystä! Osta Tolkien-seuran myyntituotteita! Turun seudulla asuva: tule paikalle! Muutkin Tolkienista kiinnostuneet: lämpimästi tervetuloa! Miitin vetäjänä toimii Sonja Virta.
Lauren Beukes: Reading
(Miittitila, Natura)
Su 11.00-11.45
Guest of Honour Lauren Beukes reads her works in front of a small audience.
Fanifiktiokäytännöistä uusia ideoita kirjoittamiseen -työpaja
(Seminaari 314, Quantum)
Su 11.00-12.45
Fanifiktio on oma taiteenlajinsa, jonka kirjoittamisessa on omat tapansa. Työpajassa perehdymme siihen, miten fanifiktiokäytäntöjä voisi hyödyntää luovassa kirjoittamisessa ja mitä uutta ne voisivat tuoda omaan kirjoittamiseen. Työpajan vetävät Frida Pessi ja Minerva Piha.
Lavaesiintyminen-työpaja
(Miittitila, Natura)
Su 12.00-13.45
Miten olla lavalla edukseen esim. pukukilpailuissa? Kuinka näyttää itsevarmalta ja loistaa, vaikka jännittää? Lavaesiintymisen salaisuuksiin lempeasti katsojansa johdattaa Miss Disa Pear. Enintään kymmenen osallistujaa, ilmoittaudu infossa.
Fanifiktion kirjoittaminen 13-18 vuotiaille
(Seminaari 314, Quantum)
Su 13.00-14.30
Fanitatko jotain elokuva- tai tv-sarjaa niin, ettet malttaisi odottaa seuraavaa osaa? Haluaisitko, että lempikirjasi olisi päättynyt toisin? Ehkä kirjoitat jo fanifiktiota, mutta haluat oppia kirjoittamaan entistäkin parempia tarinoita? Omat kirjoitusvälineet mukaan. Työpajaa pitää Reetta Vuokko-Syrjänen.
Tieteiskirjallisuusterapiaa
(XVIII, Quantum)
Su 14.00-15.45
Tule tutustumaan kirjallisuusterapiaan! Luvassa scifiteemaisia itsetutkiskeluun keskittyviä kirjoitusharjoituksia ja vertaiskeskustelua niiden pohjalta. Vetäjänä FM, kirjallisuusterapeuttiharjoittelija Heini Kyllönen. Ilmoittaudu infossa.
Fanifiktion kirjoittaminen 10-12 vuotiaille
(Seminaari 314, Quantum)
Su 14.30-16.00
Haluatko kirjoittaa omia tarinoita lempihahmoistasi? Piditpä tietystä kirjasta, elokuvasta tai tietokonepelistä, tässä työpajassa pääset laajentamaan suosikkimaailmojasi. Tule sukeltamaan tarinoiden maailmaan! Omat kirjoitusvälineet mukaan. Työpajaa pitää Reetta Vuokko-Syrjänen.
BJD-nukkemiitti
(Miittitila, Natura)
Su 14.00-15.45
Miitissä on tarkoituksena kokoontua nukkeharrastajien kesken yhteen ja jutella harrastuksesta, esitellä ja ihailla nukkeja ja myydä jotain pientä nukketavaraa, esim. vaatteita, jos haluaa. Miittiin voi myös tulla tutustumaan harrastukseen, vaikka ei nukkea omistaisikaan. Miitin järjestävät Edvin Vainio ja Erika Lindgren.