Lauren Beukes
Lauren Beukes (s. 1976) on eteläafrikkalainen kirjailija, televisiokäsikirjoittaja ja kolumnisti, jonka kirjat ovat menestyneet kansainvälisesti.
Beukesin romaaneja kuvaillaan teoksiksi, jotka sekoittavat lajityyppejä sujuvasti. Hänen kirjoissaan näkyy niin sosiaalisten ilmiöiden ja yhteiskunnan sisäisten railojen kuin ihmisyyden olemuksen tarkastelu. Hänen teoksiaan ovat kiittäneet muun muassa Gillian Flynn, Stephen King ja George R. R. Martin.
Kaksi Beukesin romaaneista on suomennettu. Zoo City: Eläinten valtakunta (2016) sai ilmestyessään englanniksi vuonna 2010 Arthur C. Clarke -palkinnon, ja Suomessa se palkittiin vuoden 2017 Tähtivaeltaja-palkinnolla. Säkenöivät tytöt (Shining Girls) ilmestyi suomeksi vuonna 2013 ja sekin ylsi Tähtivaeltaja-ehdokkuudelle.
Beukesin teokset ovat saaneet muitakin palkintoja. Ilmestyessään vuonna 2013 Shining Girls voitti The University of Johannesburg Prize -palkinnon, August Derleth Award -palkinnon kategoriassa Best Horror, The Strand Magazine Critic’s Best Novel Award -palkinnon kategoriassa Best Mystery sekä RT Thriller of the Year -palkinnon. Beukes on myös saanut Mbokodo Award -palkinnon luovasta kirjoittamisesta.
Romaanien lisäksi Beukes on kirjoittanut sarjakuvia, novelleja, tietokirjallisuutta, elokuvakäsikirjoituksia sekä esseitä. Hän on muun muassa käsikirjoittanut Vertigon julkaisemaa Fairiest-sarjakuvaa. Beukes on myös ohjannut dokumenttielokuvan Glitterboys & Ganglands. Romaanista Säkenöivät tytöt ollaan parhaillaan tekemässä televisiosarjaa.
Beukesilla on maisterin tutkinto Kapkaupungin yliopistosta luovasta kirjoittamisesta ja hän on työskennellyt ennen kirjailijauraansa freelance-toimittajana.
Kun hän ei ole tien päällä, hän asuu Kapkaupungissa tyttärensä kanssa.
Teoksia:
Maverick: Extraordinary Women from South Africa’s Past (2005)
Moxyland (2008)
Zoo City: eläinten valtakunta (2016, Zoo City, 2010), suomentanut Tytti Viinikainen
Säkenöivät tytöt (2013, The Shining Girls, 2013), suomentanut Virpi Vainikainen
Broken Monsters (2014)
Beukesin kotisivut: http://laurenbeukes.com/
Maria Turtschaninoff
Vuonna 2018 Finnconilla on ensi kertaa historiassaan suomenruotsalainen kirjailijakunniavieras, viime vuosina mainetta niittänyt ja useita palkintoja saanut fantasiakirjailija Maria Turtschaninoff.
Turtschaninoffin nuortenkirjalliseen tuotantoon mahtuu seikkailua, mytologiaa, kasvua ja pohdintaa niin syvällä fantasiamaailmassa kuin vaihtoehtoisessa Suomessakin. Läpi tuotannon kantavia teemoja Turtschaninoffin teoksissa ovat olleet esimerkiksi sukupuolen ja identiteetin tutkiskelu.
Turtschaninoff on tunnetuin Finlandia Junior -voittajateoksestaan Maresista (2014), mutta jo samaan maailmaan sijoittuvien teoksien sarjan aloittanut Arra ylsi kyseisen palkinnon ehdokkuuteen ilmestymisvuonnaan 2009. Muita Turtschaninoffin saamia huomionosoituksia ovat esimerkiksi Svenska litteratursällskapet i Finlandin palkinto (Arrasta vuonna 2010), Svenska kulturfondenin suuri kulttuuripalkinto (2017) ja ranskalaisen Elbakin-sivuston palkinto parhaasta käännetystä nuorten aikuisten fantasiakirjasta (Maresi 2017). Hän on myös vuoden 2018 Astrid Lindgren Memorial Award -ehdokas.
Nuortenfantasian lisäksi Turtschaninoff on kirjoittanut lastenkirjan De ännu inte valda (2007), joka on uusperhetematiikkahöysteinen seikkailu satumaailmassa. Vuotta tätä ennen hän kirjailijadebytoi äitinsä kanssa keittokirjalla Min mat och mammas (2006). Turtschaninoff on työskennellyt myös toimittajana ja hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ihmisekologian alalta.
Kaikki tähän mennessä suomeksi ilmestyneet Turtschaninoffin kirjat ovat Marja Kyrön kääntämiä.
Teokset:
Min mat och mammas (2006), yhdessä Christine Saarukan kanssa
De ännu inte valda (2007)
Arra (2010, Arra, 2009)
Helsingin alla (2012, Underfors, 2010)
Anaché (2013, Anaché: Myter från akkade, 2012)
Maresi: Punaisen luostarin kronikoita (2014, Maresi: Krönikor från Röda klostret, 2014)
Naondel (2016, Naondel, 2016)
Turtschaninoffin kotisivut: https://www.mariaturtschaninoff.com/suomeksi
Turtschaninoffin kuva: Karin Lindroos
Merja Polvinen
Tapahtuman tutkijakunniavieraana on Merja Polvinen. Hän on Helsingin yliopistossa yleisen kirjallisuustieteen dosentti ja englantilaisen filologian yliopistolehtori. Polvinen on toiminut mukana Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura Finfarissa sen perustamisesta lähtien, ja on Fafnir-julkaisun toimitusneuvoston puheenjohtaja.
Polvinen on tutkinut esimerkiksi science fictionia kognitiivisesta näkökulmasta ja on mukana kognitiotieteitä ja humanistista tutkimusta yhdistävässä Cognitive Futures in the Arts and Humanities -verkostossa. Hänen väitöskirjansa Reading the Texture of Reality: Chaos Theory, Literature and the Humanist Perspective julkaistiin vuonna 2008. Tarkemmin hänen tutkimustyöhönsä voi perehtyä Helsingin yliopiston sivuilla.
Polvinen vastasi Helsingin Worldconin akateemisesta ohjelmasta kesällä 2017, ja hänen fandomhistoriaansa sisältyy myös esimerkiksi Suomen Tolkien-seuran puheenjohtajuuskausi 1990-luvulla.